رحمت عام و خاص خداوند متعال
معنای ألرحمن الرحیم
چنانکه گذشت، رحمت به معنای مهرمندی و برخورداری از مهر و عطوفت سرشار است و رحم و مرحمت مصدر آن و به معنای برخورد از سر مهر است.
نکتهای که در بیان این آیهی شریفه اهمیت دارد، این است که واژهی رحمان به خاطر شکل خاصی که دارد و در عربی صیغهی مبالغه نامیده میشود، برای بیان رحمت عام و صیغهی رحیم، برای بیان رحمت خاص پروردگار استفاده میشود؛
به این ترتیب رحمان عبارت از ارزانی داشتن مهر و عطوفت به همگان و به معنای مهرورزی بیدریغ است و رحیم عبارت است از مهرورزی در خصوص کسانی که از شرایط ویژهای برخوردار باشند و به همین خاطر این رحمت به همه ارزانی نمیشود، بلکه از بیبهرگان از آن شرایط خاص، دریغ میشود و خداوند بر اساس حمت بالغهی خود از آن نگاهبانی مینماید و به همین دلیل میتوان از آن با عنوان مهربانی یاد نمود. این گونه از مهرورزی خداوند متعال تنها به اهل ایمان یا به اهل آخرت اختصاص دارد.
نکتهی مهم دیگر اینکه تکرار این فراز گویای تفاوت مقصود از این ایراد این تعبیر در اینجا با ایراد آن در بسم الله الرحمن الرحیم است. در اینجا این فراز به عنوان قیدی برای رب العالمین مطرح شده و گویای مبنای ربوبیت و نحوهی پرورش آفریدگان به دست خداوند متعال است که درونمایهی آن رحمت و مهر ولی در آنجا وصف ذات الله بود، نه برای بیان نحوهی ربوبیت ذات باریتعالی.
کلمات کلیدی: